Menig wijndomein in de Pfalz kan bogen op een lange (familie)traditie. De geschiedenis van Weingut Rings gaat pas zo’n 20 jaar terug ... Alhoewel, de familie was al decennialang actief als fruitproducent met wijngaarden in bezit. Jaarlijks werd de oogst verkocht en de kerngezonde druiven verdwenen roemloos in assemblages van andere producenten. Dat moet anders kunnen, vond de nieuwe generatie.
Simone, Steffen en Andreas besluiten het roer om te gooien en vanaf jaargang 2001 is Weingut Rings een feit. De fruitboomgaarden worden afgestoten en de opbrengsten worden geïnvesteerd in wijngaarden in en rondom Freinsheim. De gebroeders Rings vormen het gezicht van Weingut Rings; zus Simone is betrokken, maar opereert meer op de achtergrond.
Het totale oppervlak van de wijngaarden van Steffen en Andreas behelst ongeveer 30 ha. Alle percelen worden handmatig bewerkt en ook de oogst is 100% handwerk. Intensief, maar broers en zus Rings zweren bij deze (ecologisch verantwoorde) aanpak. Alles wordt in het werk gesteld om de grond zo luchtig mogelijk te houden (inklinking van de bodem wordt voorkomen door niet met zwaar materieel de wijngaarden in te gaan) zodat er volop bodemleven actief is. Ook tijdens de vinificatie wordt er zo min mogelijk ‘gestuurd’. Waar mogelijk worden wilde, druifeigen gisten gebruikt, worden de wijnen niet of nauwelijks gefilterd en na vergisting rijpen de wijnen ‘sur lie’ voor extra smaakextractie.
Uniek: de klimaat-opwarming lijkt hier geen invloed te hebben. Tijdens het proeven van de wijnen vallen, naast de ongemeen pure druivenexpressie, de ongekende nauwkeurigheid, de beheersing van het alcoholgehalte en de verkwikkende frisheid op. In gebieden waar er sprake is van meetbare
effecten van de klimaat-opwarming is dat wel anders ... Hoge alcoholgehaltes en een te lage zuurgraad vormen dan een bedreiging voor de verteerbaarheid en de gewenste balans. De wijnen van de familie Rings blijken hier helemaal geen last van te hebben. Ze zijn stuk voor stuk loepzuiver en het alcoholgehalte blijft ouderwets ingetogen. Het zuurgehalte, de ruggengraat van elke smaakstructuur, is hier een hoofdstuk apart en komt tot uitdrukking in de formidabele frisheid van de wijnen. De Rieslings groeien hierdoor uit tot absolute referenties voor dit nobele druivenras en de Grauburgunder bereikt een balans en verteerbaarheid die elders niet haalbaar zijn.
Riesling
De Riesling is kristalhelder lesmateriaal voor iedereen die van Riesling in z’n puurste vorm houdt of deze wil leren keren. Beendroge en citroenfrisse stijl. Gedurfd, maar ontzettend lekker. Zeer smaakvolle wijnzuren, een fractie nobele bitterheid en een finale barstend van dynamiek en contrasten. Het type wijn dat bijna schreeuwt om vis met een behoorlijk vetgehalte. Staat een bereiding (bijvoorbeeld tartaar) met haring, makreel, (gerookte) zalm of forel op het menu, dan is dit dé wijn!
Chardonnay & Weissburgunder
In tegenstelling tot de Riesling is deze assemblage van Chardonnay en Weissburgunder wat milder in z’n wijnzuren. De wijn -met een duidelijk herkenbaar Chardonnay-profiel- is genereus, mondvullend en voorzien van de herkenbare doch gedoseerde Rings-frisheid. Mooi in balans en een smaakintensiteit die zich uitstrekt tot in de finale. Een krachtige, maar niet zware (!), dinerwijn die vrijwel alles met vis aankan ... Ideaal voor bij een voor- of tussengerecht. Enkele suggesties: zacht geroosterde kreeft, op de huid gebakken tarbot, Zeeuwse oesters en zeker ook artisanale kaas.
Spätburgunder
Liefhebbers van Bourgogne-rood opgelet! De Spätburgunder (Pinot Noir) van Rings is er een die zich kan meten met de betere Premier Crus uit Givry en Mercurey ... De wijn heeft overduidelijk wat lucht nodig, dus gun ‘m wat tijd in het glas of beter nog: decanteer hem. De moeite wordt beloond met een sympathieke doch rustieke Pinot Noir-expressie in de neus en een heerlijke spanning tussen de ‘wrede’ smaakrijkdom, de karaktertannines en vrij stevige frisheid in het glas. De wijn heeft nog wat ontwikkelingspotentieel, maar is nu al heel goed inzetbaar bij orgaanvlees (zwezerik, nier), patrijs en duif.