Ruim 20 jaar geleden ging de droom van de familie Vanni in vervulling: een wijndomein in het zuidelijk deel van Toscane. In Magliano, in het hart van Maremma en hemelsbreed nog geen 10 kilometer van de kust, streken zij neer om hun droom te realiseren. De dagelijkse leiding is tegenwoordig in handen van de charismatische Federico Vanni. Samen met wijnmaker/oenoloog Fabrizio Moltard en een team van toegewijde medewerkers, heeft hij het domein genaamd San Felo aardig op de kaart weten te zetten. Hoge beoordelingen van o.a. James Suckling en Falstaff Magazine zijn 20 jaar na de start eerder regel dan uitzondering.
San Felo telt in totaal zo’n 50 hectare, waarvan 2/3 deel is aangeplant met druivenstokken. Voor voldoende biodiversiteit in en rondom de wijngaarden wordt het overige deel van de grond bewust aan de natuur overgelaten. En ook ín de wijngaarden mag de natuur zo veel als mogelijk en verantwoord is, haar eigen gang gaan. Wel wordt een deel van de onrijpe trossen geoogst, de zgn. groene oogst, zodat de trossen die uiteindelijk rijp worden geoogst, het perfecte basismateriaal voor de uiteindelijke wijn vormen.
Gek genoeg staat de wijnbouw in Maremma eigenlijk nog in de kinderschoenen. Met uitzondering van het wat hoger gelegen Alta Maremma, was het tot ver in de 18e eeuw een nat, zelfs drassig gebied. Pas aan het einde van de 18e eeuw werd de streek droog gelegd en toen duurde het nog zo’n 170 jaar voordat de eerste producenten zich er aan wijnbouw waagden. Piero Antinori was een van de eerste wijnbouwers die zich vestigde in Maremma. En met succes: zijn Tignanello (courante jaargangen kosten zo’n € 150,- per fles) behoorde in no-time tot de top van Italië. We kunnen gerust stellen dat de pioniersgeest van Antinori de bakermat is geweest van het huidige succes van de streek. Inmiddels zijn we een aantal decennia verder en is het aantal topproducenten niet meer op 1 hand te tellen. San Felo is in ieder geval één van de toppers!
Balla la Vecchia
De inspiratie voor cuvée Balla la Vecchia ligt zonder twijfel in de zogenaamde Super-Tuscans die vanaf de jaren ’70 van de 20e eeuw de harten van vele wijnliefhebbers veroverden. Supertuscans in een notendop: rode wijnen uit Toscane waarvoor druiven worden gebruikt die destijds niet waren toegestaan binnen de betreffende DOC(G)’s. Denk o.a. aan Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. Ook wijnmaker Federico Vanni weet gelijke delen Cabernet Sauvignon en Merlot te assembleren tot een geheel dat groter is dan de som der delen. Niet bepaald typerend voor de streek weliswaar, maar het resultaat is toch een Italiaanse volbloed! Een bistecca alla Fiorentina lijkt ons de juiste combinatie!