Met zeven generaties als voorganger en wijnstokken die deels zo’n 90 jaar (!) geleden zijn aangeplant, mag je spreken over een erfgoed waar je zuinig, heel zuinig op moet zijn. Eric Forest is de juiste man op de juiste plaats!
In 1999 wordt hij door zijn vader en grootvader in de gelegenheid gebracht het familiebezit in Vergisson, iets ten westen van de stad Mâcon, over te nemen. Het domein geniet dan al aardig wat aanzien onder de naam Domaine Annie-Claire Forest en Eric is door enkele insiders in de wijnwereld dan al gespot als ‘jong talent’.
Wanneer het moment van de overname daar is, heeft Eric een gedegen voortraject afgerond. Een studie oenologie aan de universiteit van Orange vormt de basis, later zijn daar stages bij domeinen in Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras aan toegevoegd. Maar ook buiten Frankrijk deed hij ervaring op, onder andere op een hypermoderne ‘winery’ in Washington.
Eric is letterlijk op het domein groot gebracht en dus vrijwel zijn hele leven betrokken geweest bij de wijnen en het familiebezit. Zijn grootvader André Forest leerde hem het vak en nog altijd is hij één van zijn grote inspiratiebronnen. De beginselen in de biologische en biodynamische leer werden Eric door zijn grootvader bijgebracht en nog altijd hanteert Eric een bijzondere filosofie op het gebied van wijngaardbeheer. Eric wil echter niet in het keurslijf van gecertificeerd werken klem komen te zitten en werkt derhalve niet met een bio (dynamie)-certificering.
Machines, groot of klein, zijn uitgesloten in de wijngaarden van Forest. Alle werkzaamheden worden handmatig uitgevoerd. Het begint met kort snoeien om de wijnstokken zoveel mogelijk lucht te geven en het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot het absolute minimum te kunnen beperken. De strijd tegen onkruid wordt aangegaan door middel van regelmatig omploegen waardoor het leven in de bodem sterk gestimuleerd wordt en de wortels van de wijnstokken verplicht worden om dieper te gaan. De bodeminvloed heeft een groot effect op de druiven en is derhalve heel goed waarneembaar in het eindresultaat.
Forest bezit wijngaarden verspreid over vrijwel de gehele Mâcon. Zowel in de internationaal vermaarde appellations Pouilly-Fuissé en Saint-Véran als in de minder bekende herkomstbenaming Mâcon-Vergisson. De status van de herkomstbenaming is voor Eric niet van het grootste belang, het gaat om het terroir. Waar voorgaande generaties nog meer de nadruk legde op de eigenschappen van de verschillende appellations, gaat Forest een stap verder: dankzij hem is er nu een breed aanbod met zogenaamde single-vineyards.
De druiven van de verschillende percelen worden met de hand geplukt en per perceel verwerkt. Tijdens de vinificatie werkt Eric voor zover mogelijk met zwaartekracht, dus zonder wijnen over te pompen van het ene naar het andere vat. Na de vergisting rusten de wijnen voor een periode van 10 tot 15 maanden op zowel nieuwe als gebruikte vaten, altijd op hun eigen gistcellen om de wijnen een mondvullender karakter te geven. Ook de botteling -bij voorkeur zonder filtering- geschiedt handmatig.
MÂCON-VERGISSON
Het dorp Vergisson ligt hemelsbreed zo’n 6 kilometer van Mâcon, de hoofdstad van het departement Saône et Loire. Bekendheid dankt deze appellation met name aan de aanwezigheid van de Roche de Vergisson, een 485 meter hoge rots te midden van de wijngaarden. Het laat zich gemakkelijk raden waar de single-vineyard ‘Sur la Roche’ zijn naam aan te danken heeft. Wijnen uit Mâcon-Vergisson worden gekenmerkt door hun mineraliteit.
SAINT-VÉRAN
Een wereldberoemde appellation met een vrij korte historie: pas sinds 1971 kan men hier bogen op een zelfstandige status. Een deel van de appellation ligt ten noorden van Pouilly-Fuissé, het andere deel ten zuiden.
Feitelijk bestaat Saint-Véran dus uit twee losse gebieden. Bijzonder detail: Saint-Véran overlapt de Beaujolais-cru Saint-Amour. Forest bezit percelen in het zuidelijk deel; de wijngaarden hier zijn perfect beschut tegen de wind en kennen mede daardoor een zeer warm microklimaat.
POUILLY-FUISSÉ
Evenals Saint-Véran een naam die mondiale belangstelling geniet. De gehele appellation beslaat een kleine 800 ha aan wijngaarden waarvan de bodem grotendeels bestaat uit kalksteen die rijk aan klei is. Ook hier een kenmerkende rots die het landschap domineert: Roche de Solutré. Er is een breed scala aan stijlen aan Pouilly-Fuissé, maar over het algemeen kan men stellen dat het de rijkste en meest machtige wijnen uit de gehele Mâcon zijn.