Van het uiterste noorden tot het diepe zuiden staan in Italië druivenstokken aangeplant. In totaal telt het land 20 wijnstreken. Streken met ieder hun eigen klimaat, terroir, tradities en imago. Een aantal streken geniet internationaal groot aanzien; denk aan Toscane en Piemonte. Maar er zijn ook streken die lang niet zo wijd en zijd bekend zijn. Ben je bijvoorbeeld bekend met wijnen uit Molise of Valle d’Aosta? Die kans is gering… Een andere streek die niet bij het grote publiek bekend is, is Friuli-Venezia-Giulia. Laten we daar maar eens verandering in brengen!
Friuli-Venezia-Giulia, kortweg Friuli, ligt in het uiterste noordoosten van Italië. Van grote invloed op het lokale klimaat zijn de nabijheid van de Alpen aan de noordzijde en de Adriatische Zee aan de zuidkant van de streek. Veel wijngaarden zijn aangelegd op de uitlopers van de Alpen en dankzij de ‘rugdekking’ van de bergen, gedijen druivenstokken hier meer dan goed. Zo’n veertig kilometer ten noorden van de kust, vinden we de wijngaarden van de familie Bidoli. Zij zijn al bijna 100 jaar actief in de wijnbouw!
In 1924 legt Alessandro Bidoli de basis voor het huidige bedrijf. Zoon Giobatta zorgt voor verdere expansie van het domein dat hij op zijn beurt over draagt aan Arrigo Bidoli. Samen met zijn zus Margherita is hij al jarenlang het gezicht van Bidoli Vini. Inmiddels is ook de vierde generatie, in de persoon van de uiterst charmante Elena Bidoli, toegetreden tot het bedrijf. Bidoli Vini is gevestigd in een markant gebouw: een uit 1890 daterende steenfabriek. Hier worden de druiven met de grootst mogelijke zorg en met behulp van moderne techniek, getransformeerd tot eenvoudigweg verrukkelijke wijnen. De druiven die worden gebruikt, komen grotendeels van eigen wijngaarden. Om in de grote vraag te kunnen voorzien, betrekt Arrigo Bidoli ook druiven van andere wijnbouwers. Deze worden echter pas toegelaten na een strenge selectie; Arrigo zou ze het liefst tros voor tros inspecteren… Niets dan het beste!
Pinot Grigio
De Pinot Grigio is een ijzersterke waarde in het Bidoli-assortiment. De havenplaatsen Marano Lagunare en Monfalcone liggen hemelsbreed niet eens zo ver van de wijngaarden van de Bidoli’s. Beide plaatsen kennen een grote vissersvloot en vis, schaal- en schelpdieren zijn hier dus volop voorhanden! Daar passen we de wijn-spijs-suggesties heel graag op aan. Gegrilde octopus met een gremolata is één van de best denkbare combinaties bij deze wijn. Geen visliefhebber? Vooruit, toch een culinaire tip van formaat: de lokale Prosciutto di San Daniele gaat heel erg goed samen met een glas Pinot Grigio van Bidoli!