The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
COOKIES
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren Conform ons privacybeleid vragen wij je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Lees meer
Domaine la Chapinière | Sauvignon Blanc 2023 Touraine AOC
Domaine la Chapinière
Sauvignon Blanc 2023
Touraine AOC
Sauvignon Blanc in optima forma: strak, zuiver en 'groen'.
Special Price€ 9,95Regular Price€ 11,75
Op voorraad
Wijnbeschrijving
KleurBleke kleur met een voorzichtige groengrijze schakering.
NeusSauvignon Blanc in optima forma: kruisbes, (gelei van) groene appel, gekonfijte citroenschil, limoensap, vers gemaaid gras en ga zo maar door. Alle kwintessens van de druif zijn vertegenwoordigd. De voor la Chapinière zo herkenbare rijpheid van het oogstmateriaal is ook deze jaargang waar te nemen. Ook de vuursteenbodem spreekt.
SmaakVerkwikkende aanzet en een heerlijk opwekkend effect zodra de wijn de smaakpapillen beroert. Meer fraîcheur en wat minder rondeur dit jaar; de geoefende proever zal wellicht opmerken dat de wijn over een iets hogere zuurgraad beschikt dan voorheen. Door de oogst iets te vervroegen, probeert men te voorkomen dat het suikergehalte wat al te hoog oploopt. Goed gelukt! En bijkomend voordeel: het alcoholpercentage is fors gedaald (van 14,5% naar 12,5%) ten opzichte van jaargang 2019.
BodemDe wijngaarden hebben een zuid oostelijke oriëntatie en liggen zo'n 200 meter boven zeeniveau. Een stevige kleibodem van vuursteen. De stokken zijn gemiddeld 32 jaar oud.
VinificatieNachtelijke, mechanische oogst. Handmatige voorselectie in de wijngaarden door middel van het verwijderen van de ongewenste trossen. Laatste selectie op de mat voor de kelders. Het inweekproces op de vaste deeltjes duurt 10 tot 15 dagen. Daarna worden de vaste deeltjes verwijderd voordat de gisting op gang komt. Een langdurige alcoholische gisting met temperatuurcontrole (16 graden C). Geen appelmelkzurengisting. Lagering op de kleine vaste deeltjes gedurende 6 maanden.
Een heel klassieke combinatie is die met hét geitenkaasje (Crottin Chavignol) uit de Loire. De liefhebber wikkelt er een reepje spek om en bakt ze kort in een hete pan. Het rinse karakter van de wijn sluit ook naadloos aan bij witte en groene asperges. Visliefhebber? Oesters en tartaar van wilde zalm of tonijn.