The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
COOKIES
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren Conform ons privacybeleid vragen wij je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Lees meer
La Spinetta | Il Nero di Casanova 2020 Toscana Sangiovese IGT
La Spinetta
Il Nero di Casanova 2020
Toscana Sangiovese IGT
Zeer geslaagde jaargang van deze Il Nero di Casanova!
€ 18,50
Op voorraad
Wijnbeschrijving
KleurDe houtrijping heeft vat op de kleur gekregen: mahonie met een roestbruine schakering.
NeusUiterst gesloten wanneer de wijn net uit de fles in het glas is geschonken. Naarmate de tijd verstrijkt (minuten, geen zorgen), opent de wijn zich als de staart van een trotse pauw. Steeds meer en meer tot het moment dat de wijn zich in volle glorie prijsgeeft. Dan ruiken we moccaboontjes, de kenmerkende winterse kruidigheid in combinatie met gedroogde vruchten zoals we die ook in kletzenbrot kunnen ontwaren, een vleugje kirsch en vluchtige zuren. Tel daarbij op de generositeit die de wijnen van la Spinetta kenmerkt, en het geluk is compleet.
SmaakZoetrijpe aanzet maar met behoud van frisheid door de, voor Sangiovese zo kenmerkende, uiterst smakelijke zuren. Goede vulling, maar geen overconcentratie. De frisheid loopt als een rode draad door de wijn. Krokante tanninestructuur. Uiterst bescheiden (nou ja, alles is relatief) alcoholpercentage: 13,5%. Voor een wijn uit het zonovergoten Toscane: keurig!
BodemKalkhoudende bodem met uit de oceaan afkomstige afzet. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 21 jaar. Percelen gelegen op 250 meter hoogte met een zuidelijke oriëntatie. Grote wijngaard: 45 ha. Totale productie 140.000 flessen. Rendement/ha: 23 hl = 3.000 flessen/ha.
VinificatieHandmatig geoogst vanaf 15 september. Gisting en inweking gedurende 9-10 dagen onder temperatuurscontrole in de roterende gisttanks waar ze in Piemonte het patent op hebben. Appelmelkzurengisting en rijping gedurende 9 maanden op Frans eikenhout (gemiddelde branding ofwel medium toasted). Daarna verblijft de wijn voor de botteling gedurende 3 maanden op roestvrij staal. De wijn wordt geklaard noch gefilterd.
Verfijnde maar ook zeer krachtige diner- en eetwijn: optimaal gerijpt rundvlees (entrecote, T-bone), lams-zadel en sappig kalfsvlees. Voor de niet vleeseters: gesauteerde inktvis, op de huid gebakken, harde vis. Oude, harde kaas van de koe.