The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
COOKIES
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren Conform ons privacybeleid vragen wij je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Lees meer
KleurRobijnrood, behoorlijk hecht en met de schakering mahonie aan de rand.
NeusKenmerkende 'Spaanse neus'; niet verwonderlijk gezien de 12 maanden rijping op barriques van Amerikaans eikenhout. Maar goed te weten: er is geen overdaad aan effecten van de houtrijping waarneembaar. Subtiel houtteer en vanille, maar bovenal zwarte vruchten in gedroogde vorm. Laurier. Ook, in heel geringe mate, wat kokos en boenwas (kerkbankjes!). Tenslotte: kirschwasser. Naarmate de wijn wat langer in contact is met zuurstof, komen de houttonen wat geprononceerder naar voren.
SmaakWarme, maar relatief strakke aanzet gezien de houtrijping. De neus bleek een juiste voorbode van wat we in de mond mogen verwachten. Een behoorlijke smaakkracht die aardig is gepolijst door de 12 maanden rijping op barriques. Ook de zuren spelen een belangrijke rol in het geheel; juist dankzij de aanwezige zuren wordt gewaakt voor een vermoeid type rioja. Dit biedt volop reliëf en spanning in de mond.
BodemWijngaarden liggen in het hoger gelegen Alavesa gebied. De bodem bestaat uit klei en kalk en is weinig vruchtbaar; de wortels moeten diep gaan. Men kiest hier voor minder stokken per hectare vanwege de onderlinge concurrentie in dit wat rauwe landklimaat (als in Châteauneuf-du-Pape). Leeftijd van de stokken: ca. 30 jaar.
VinificatieHandmatig geoogst in opvallend kleine bakjes van 15 kg, om de druiven zo onbeschadigd mogelijk ter verwerking in de kelder te krijgen. Ontstelen, zacht kneuzen en vergisting op een temperatuur van 25-28 graden in roestvrijstalen gistkuipen met temperatuurbeheersing. De wijn rijpt na de appelmelkzurengisting gedurende 12 maanden op Amerikaans eikenhout en wordt dan gefilterd en op fles gebracht.
Uitgelezen eetwijn voor de koelere seizoenen/dagen: lamsvlees, konijn en gevogelte van de rooster. Op de huid gebakken vis, en uiteraard een smeuïge paella. Goed gerijpte kazen van koemelk.