DECEMBER 2024
Alhoewel de Nebbiolo-druif meer aanzien geniet, denk met name aan Barolo en Barbaresco, is de druif Barbera dominant in Noordwest-Italië. Om en nabij de helft van de Piemontese wijngaarden is namelijk beplant met Barbera-stokken. Giorgio Rivetti, eigenaar en het gezicht van La Spinetta, kan met beide variëteiten uit de voeten. Hij weet zowel met de Nebbiolo als met de Barbera-druif indrukwekkende resultaten te bereiken. We leggen ditmaal de nadruk op de Barbera-druif. Niet één, niet twee, maar drie verschillende wijnen. De gemene delers zijn de druif, de jaargang (voor Bionzo en Gallina) en de wijnmaker. De verschillen zijn daarentegen eindeloos …
La Spinetta
Derthona Timorasso 2023
Colli Tortonesi DOC
Voordat we je alles over deze drie (rode) wijnen uit de doeken doen, vragen we je aandacht voor een autochtoon wit druivenras: Timorasso. De wijn is een vrij recente toevoeging aan de uitgebreide collectie wijnen van la Spinetta. 2019 was de eerste oogst die op de markt werd gebracht. Giorgio Rivetti maakt voor deze wijn niet zelden de vergelijking met een Chenin Blanc. Niet alleen vanwege het rijke, aromatische doch frisse karakter, maar ook vanwege het bewaarpotentieel … met de betere vouvray’s als referentie. Hoewel de wijn deze kerst uitstekend dienst kan bewijzen aan tafel, denk aan pasta (ravioli!) met vis of schaal-/schelpdieren, is het ook de moeite waard om een aantal flessen in je kelder te leggen om de ontwikkeling de komende jaren te volgen.
La Spinetta
Cà di Pian 2022
Barbera d'Asti Superiore DOCG
Welnu, rood! Ca di Pian wordt door Giorgio Rivetti zijn ‘instapniveau’ genoemd, maar daarmee doet hij zichzelf echt te kort; wat een wijn op dit prijsniveau! Het maximaal toegestane rendement voor een Barbera d’Asti Superiore DOCG is vastgesteld op 63 hectoliter per hectare. Voor deze wijn hanteert Rivetti een opbrengst van slechts 26hl/ha. Fors minder dan de helft van de toegestane opbrengst dus! Daar kan al uit opgemaakt worden dat men de lat hoog legt bij la Spinetta. Na vergisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden op houten vaten en aansluitend nog eens 12 maanden op RVS-cuves. Pas 3 jaar na de oogst komt de wijn op de markt; feitelijk verkeert de wijn dus nog in een heel pril stadium. En dat is goed te proeven! In deze jonge fase nog wat ongepolijst, maar een belofte is het zonder meer. Geef ‘m enkele maanden de tijd of serveer ‘m nu met passend tegenspel, zoals lang gerijpt rundvlees (T-bone, rib-eye) of geroosterd lamsvlees.
Bionzo en Gallina
Dan het echt grote werk: de cuvées Bionzo en Gallina. Eerstgenoemde is niet alleen de naam van de wijn, maar ook van het 5 hectare tellende perceel waar de druiven worden geoogst. Stokken met een respectabele leeftijd van 65-75 jaar oud, zorgen hier voor een eindeloze diepgang in de wijn. Een wat langere rijping op eikenhout dan Ca di Pian (16-18 maanden) en gedurende dat verblijf in barriques lijken de tannines te zijn gepolijst. Kracht en elegantie worden hier op uiterst kundige wijze samengebracht.
‘Op papier’ is Bionzo een grotere wijn dan Gallina. Barbera d‘Asti heeft immers een DOCG-status, terwijl Barbera d’Alba het moet doen met ‘slechts’ een DOC-status. Gezien de kwaliteit van beide wijnen is het statusverschil eigenlijk niet te verdedigen. Bovendien, de wijngaard Gallina ligt in het hart van Barbaresco, dat op zijn beurt weer binnen de grenzen van de DOC Barbera d’Alba valt. Terwijl Bionzo in het tien kilometer noordoostelijker gelegen Costigliole d’Asti ligt, binnen de DOCG Barbera d’Asti. Laten we het er maar op houden dat het verschil in status het resultaat is van de ingewikkelde, trage politieke cultuur in Italië. De vinificatie van beide wijnen is min of meer identiek. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de Spinetta-wijnen uit Asti en Alba.
Bionzo (Asti) lijkt over nog wat meer opulentie en concentratie te beschikken, terwijl Gallina (Alba) ranker overkomt door een wat hogere zuurgraad. En Bionzo lijkt letterlijk de vruchten te plukken van de oudere stokken, maar Gallina is juist weer in het voordeel door de fraai geïntegreerde tannines. Een ding is zeker: voor alle twee de wijnen zijn liefhebbers… Welke heeft jouw voorkeur? Beide wijnen proberen is de beste manier om daar achter te komen!