Vrijwel in geen enkel land is de diversiteit aan druivenrassen zo groot als in Spanje. En zo ook de wijnen: van rins en fris tot smaakintensief en breed geschouderd. Met de vier wijnen op deze pagina kun je een breed scala aan (voor)gerechten matchen met de perfecte wijn. Een Spaans element op het bord mag uiteraard, maar een must is het zeker niet.
Heb je nog vragen of heb je wijn/spijs advies nodig? Laat het ons weten … We helpen je graag!
Telefoon: 043 – 363 77 99
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.30 uur.
E-mail: info@sauterwijnen.nl
100% Chardonnay.
Rioja altijd rood? Welnee! Er komen volop witte wijnen uit deze noordelijke wijnstreek in Spanje, maar de rode wijnen genieten een dusdanige bekendheid dat de witte wijnen zo nu en dan wat overschaduwd worden… Zonde! Bodegas Casa Primicia maakt een traditionele Rioja Blanco. Met traditioneel bedoelen we: houtgelagerd en niet zo zeer ‘op het fruit’ gemaakt. Juist die rijping op eikenhout maakt dit tot zo’n breed inzetbare wijn. Van coquilles overgoten met een beurre noisette tot een rillette van makreel. En nog heel veel meer…
100% Pedro Ximénez.
De Pedro Ximenez van Mas d’en Blei is een prachtig voorbeeld van kleinschalige diepgang op wijngebied. Jaarlijks worden zo’n 600 flessen gemaakt. Een indrukwekkend ‘geladen’ en smaakrijke wijn, voorzien van een subtiele concentratie en verrukkelijke, anijsachtige frisheid. De wijn doet denken aan de onbekende, maar toch zeer kostbare wijnen uit de Jura. De smaak is werkelijk zeldzaam dynamisch en biedt letterlijk veel diepte. Een diepte waar we maar al te graag in duiken. Contrastrijk is hier een eufemisme. Voor een kok op zoek naar een uitdaging is dit dé wijn ... Veel is mogelijk, maar het wordt zoeken naar en werken aan de optimale combinatie. Een schot voor de boeg: verse kreeft van de rooster subtiel geparfumeerd met verse dragon.
100% Treixadura.
Een 100% Treixadura uit Galicia, die komen we niet vaak tegen … Wederom een bijzonder en origineel glas wijn. De zinderende frisheid doet denken aan een goede chablis, de mineraliteit aan een knisperend frisse Chenin Blanc uit de Loire (wel eens een savennières op topniveau geproefd?!) en de zilte toets roept associaties op met een Albariño … Klinkt best goed toch? Subliem met rauwe vis en dan denken we natuurlijk aan sashimi, maar ook aan ceviche of een tartaar van zeebaars.
100% Tempranillo Blanco.
We schreven het al … In Rioja kun je ook heel goed terecht voor (eigenzinnig) wit. Mi Lugar is niet zoals Casa Primicia gemaakt van Chardonnay, maar van Tempranillo blanco, een mutatie op de Tempranillo rojo die in 1989 werd ontdekt door wijnboer Jesús Galilea en slechts op zeer kleine schaal in Rioja wordt verbouwd. Een curiositeit op zich, maar qua smaakbeleving zeer interessant. In de wijn vinden we de frisse zuren van een witte wijn en de tanninestructuur van een rode wijn met daarbovenop een flinke dosis (rijp) sap. Het resultaat: een wijn met veel body en volume, spanning en een enorme lengte. Absoluut het ontdekken waard en heel goed inzetbaar bij schaal- en schelpdieren (krab!) en gevogelte (fazant!).
Leeftijdscontrole
Welkom bij Sauter Wijnen!
Ben je 18 jaar of ouder?