Italiaans rood vraagt vrijwel altijd om (proteïnerijk) tegenspel aan tafel. Serveer je deze feestdagen gevogelte, wild, (ruig) rundvlees of een pasta? Lees dan zeker even verder … We hebben vier redelijk goed betaalbare en uiteenlopende suggesties voor je op een rij gezet.
Heb je nog vragen of heb je wijn/spijs advies nodig? Laat het ons weten … We helpen je graag!
Telefoon: 043 – 363 77 99
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.30 uur.
E-mail: info@sauterwijnen.nl
90% Sangiovese en 10% overige druivenrassen.
Morellino is de lokale, Toscaanse benaming voor Sangiovese. Morellino di Scansano betekend dus eigenlijk niet veel meer dan een Sangiovese uit de Toscaanse Gemeente Scansano. Traditiegetrouw moet de wijn voor minimaal 85% uit Sangiovese bestaan, zo ook deze Lampo (90%). Hoewel de wijn formeel geen Riserva is en jong verkocht mag worden kiest wijnmaker Federico Vanni er toch voor de wijn een houtopvoeding van 15 tot 18 maanden mee te geven, gevolgd door een aantal maanden flesrijping. Het resultaat mag er wezen … “Een Sangiovese met de karakteristieken van een Nebbiolo (Barolo)”, aldus Erik J. Sauter sr. Een echte ‘eetwijn’ die heel veel aankan, maar bij voorkeur rundvlees en vooruit -daar is ie dan- Beef Wellington.
70% Corvina, 20% Rondinella en 10% overig (waaronder Croatina).
De totstandkoming van een ripasso begint niet anders dan die van een ‘normale’ rode wijn uit Valpolicella. De wijn hergist vervolgens op de droesem die overblijft na de productie van een amarone. Zo krijgt de wijn een ‘boost’ van jewelste en ontwikkelt zo extra smaakkracht en alcohol. Tot slot rijpt de wijn nog 12 tot 15 maanden op eikenhouten vaten van 350 liter. Je kunt je voorstellen dat de wijn nu een ruige smaakkracht en rusticiteit biedt, die schreeuwt om culinair tegenspel. Enkele suggesties: traag gegaarde kalfsschenkel (osso bucco), wilde eend, duif en goed gerijpt (ruig) rundvlees.
100% Sangiovese.
De Rubiolo van Gagliole zit dit jaar op de kop af vijftien jaar in ons assortiment. Een betere aanbeveling bestaat niet. De lokale Sangiovese voert in deze wijn de boventoon, maar de zuren (kenmerkend voor deze druif) worden wat getemd door toevoeging van 10% Merlot. Precies goed! De tannines zijn fijn en delicaat, zoals we dat ook in de top van de Beaujolais en in Pinot Noirs uit de zuidelijker gelegen appellations in de Bourgogne ervaren. Als we kalfsvlees serveren, is de keuze doorgaans snel gemaakt: Rubiolo! Saltimbocca, osso bucco of involtini van kalfsvlees. Voor de vegetariërs … de combinatie met risotto of ravioli met bospaddenstoelen is eveneens ‘hemels’.
100% Pinot Nero.
Een delicate, tedere, haast vederlichte Pinot Nero. Voorbeeldig! De houtopvoeding van zo’n 12 maanden is perfect geïntegreerd in de wijn. Elegantie is hier het sleutelwoord. Zo’n verteerbare stijl Pinot Noir/Nero smeekt haast om verfijnde gevogeltegerechten. Fazant en parelhoen zijn de meest voor de hand liggende keuzes. De visliefhebber kan dit meer dan goed combineren met een kort gebakken (geschroeide) tonijnsteak. Overigens, het bewaarpotentieel van deze wijn is zeer goed en schatten wij in op minstens tien jaar. Schroom dus niet een paar flessen weg te leggen voor later of een volgende Kerst.
Leeftijdscontrole
Welkom bij Sauter Wijnen!
Ben je 18 jaar of ouder?