DECEMBER 2024
De appellations Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh zijn beide gelegen in het diepe Franse zuiden. Sterker nog, er is binnen de Franse landsgrenzen maar een handvol wijnbouwgebieden dat nóg zuidelijker ligt. Op een heldere dag zijn de Pyreneeën vanuit de wijngaarden zichtbaar. En dat is niet de enige bijzonderheid aan genoemde gebieden. Er is ook een gemene deler: de grenzen zijn identiek! Een unicum! Hoe dat zit? Wijnen uit Madiran en Pacherenc-du-Vic-Bilh komen uit precies hetzelfde gebied. Alleen is de herkomstbenaming Madiran voorbehouden aan rode wijnen, terwijl Pacherenc-du-Vic-Bilh enkel als wit op de markt mag komen. Het zijn beide wijnen met een volstrekt eigen gezicht. Een tikkeltje eigenzinnig, maar dat zien we maar wat graag!
Famille Laplace
les 2 Vaches Rouges 2023
Vin de France
De basiscuvée is een perfecte kennismaking met de druif (Tannat) en de wijnmakersfamilie Laplace. Met cuvée les 2 Vaches Rouges laat de familie zien dat deze druif heus in toom te houden is. Echt een plezierwijn met pit! Volop sap, lengte en lenigheid. Zo’n wijn laat zich het allerliefst combineren met Franse brasserie-klassiekers zoals entrecôte met frites en sla, of een (handgesneden!) steak tartare, ook met frites natuurlijk! Het geheim bij zo’n gerecht zit ‘m in de kwaliteit van het vlees, hoe krokant de frites zijn en hoe goed de vinaigrette is. De kracht zit hem in de eenvoud …
Famille Laplace
Odé d'Aydie 2022
Pacherenc du Vic-Bilh AOP
Wat ons betreft één van de meest bijzondere witte wijnen uit Frankrijk! Blend van lokale druivenrassen: 60% Petit Manseng en 40% Gros Manseng. Rijping gedurende 10-15 maanden op een combinatie van eiken- en acaciahout. De beste sommeliers werken er maar wat graag mee en dat is niet zonder reden. De verfijnde zuren zorgen voor verteerbaarheid, terwijl de concentratie en houtlagering doen verlangen naar groots tegenspel. Reken op spektakel aan tafel! Onze voorkeurcombinatie? Rogvleugel, klassiek geserveerd met gebruinde boter en kappertjes. Minder ruig, maar ook zeker een succes: glazig gegaarde kabeljauw met een beurre noisette en een kneepje citroensap.
Madiran AOP
De familie Laplace maakt een tweetal rode wijnen met herkomstbenaming Madiran. Eentje toegankelijk en eentje … ontoegankelijk? Nee dat zou, alleen al uit commerciële overwegingen, niet de meest gelukkige woordkeuze zijn. Maar wees gewaarschuwd: Château d’Aydie is een ferme jongen! Voor beide wijnen wordt uitsluitend de Tannat-druif gebruikt. Dankzij een verschil in leeftijd van de stokken, ligging van de wijngaard, bodem en vinificatie, is de ene wijn wat meer getemd dan de andere. Herkomst en druif zijn dus identiek, maar de wijnen hebben echt een eigen gezicht. Odé d’Aydie is weliswaar strak en ferm gestructureerd, maar heeft ook een warme, sensuele kant. Buitengewoon lekker bij eendenborst, zowel tam als wild. Château d’Aydie, de grote wijn van het domein, is krachtig en robuust en is gezegend met een zeer solide tanninestructuur. Kan nu geserveerd worden bij krachtig wild (hert, hazenpeper), maar ook met Kerst in 2030… Dergelijke wijnen lenen zich uitstekend voor een aantal jaar kelderrijping!