Zo nu en dan proef je een wijn waarvan je denkt: verdraaid wat is dit lekker! Hoewel we dat bij veel van onze wijnen denken -anders zaten ze niet in het Sauter-assortiment- hadden we dat dit najaar bij twee wijnen in het bijzonder. Al snel noteerden we ze als ‘Dé Kerstwijnen van 2024’. De witte komt van de familie Perrin uit de Zuidelijke Rhône en de rode van de famile Inama uit Veneto.
Op onze website en in onze winkels in Maastricht (Cadier en Keer) en Bussum staan legio wijnen die we warm aanbevelen voor de feestelijke decembermaand en je kerst-/oudejaarsdiner, maar soms is het lastig een keuze te maken of heb je er simpelweg even geen tijd voor. Het is daarom dat we ieder jaar twee (en soms drie) kerstwijnen selecteren. Hierbij kijken we altijd extra goed naar de gastronomische inzetbaarheid. Wanneer je deze wijnen voor de feestdagen in huis haalt, zit je dus altijd goed.
50% Grenache Blanc, 20% Bourboulenc, 10% Viognier, 10% Marsanne en 10% Roussanne.
De familie Perrin is producent van heel betaalbare wijnen tot uitzonderlijk kostbare en heel zeldzame collector’s items uit de Zuidelijke Rhône. Aan de ene kant van het spectrum vinden we bijvoorbeeld de wijnen uit Lubéron en Ventoux; op een prijsniveau van zo’n € 9,- echte ‘instapwijnen’. De andere uitersten zijn de haast onbetaalbare en niet gemakkelijk te verkrijgen topwijnen uit Châteauneuf-du-Pape. Voor wit is dat ‘Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes’ (100% Roussanne), een witte wijn die eenvoudigweg geen gelijke kent … ‘Hommage à Jacques Perrin’ is het rode paradepaard van de familie. Gemene deler voor alle wijnen van de familie Perrin is dat de prijs-kwaliteit-verhouding altijd dik in orde is!
Voor de witte Kerstwijn van 2024 is de keuze gevallen op hun Côtes du Rhône. Een assemblage van Grenache Blanc (50%), Bourboulenc (20%), Viognier (10%), Marsanne (10%) en Roussanne (10%). Op zich al een voorbode voor een bijzondere wijn en dat is het zeker! Een rijpe, rijke en uiterst verleidelijke neus (wit en geel steenfruit) Een breed, royaal smaakpalet met de precies de juiste hoeveelheid zuren en subtiele bitters. Volstrekt onweerstaanbaar! Een voortreffelijke en breed inzetbare dinerwijn: bouillabaisse, lauwwarme kreeft, op de huid gebakken vis en parelhoen.
85% Carmenere en 15% Merlot.
De Inamas maken behoorlijk wat wijnen, waaronder een aantal zeer interessante ‘single-vineyard-soaves’ waarmee ze zichzelf wereldwijd op de kaart hebben gezet. Tegenwoordig wordt met hulp van Stéphane Derenoncourt uit Bordeaux hard gewerkt om vergelijkbare resultaten voor rood te bereiken. De aanpak van Derenoncourt is gericht op de best mogelijke expressie van het terroir in de wijn naar boven te brengen. Iets waarin de Inamas voor hun witte wijnen vrijwel het maximaal haalbare bereikt hebben …
We stellen je graag voor aan de rode Kerstwijn van 2024: Carmenere Più. In werkelijkheid geen monocépage Carmenere, maar een assemblage bestaande uit 85% Carmenere en 15% Merlot. Carmenere, de druif die met name in Chili heel hoge ogen gooit, zien we in Europa niet vaak als monocépage (of met een dergelijk hoog percentage in een blend). De eerste jaargangen, vanaf 1996, werden puur als experiment gebotteld. Sinds 2005 wordt de wijn jaarlijks op de markt gebracht en wordt dus met hulp van Derenoncourt gewerkt aan de best mogelijk expressie van het terroir in de wijn. En dat lukt! De progressie is jaar na jaar duidelijk merkbaar. De wijn wordt door de familie Inama zelf aangeprezen als een waardevol alternatief voor top-valpolicella. Daar zit zeker een kern van waarheid in! Alle aandacht voor 'minder vlees eten' ten spijt … Dit is een schot in de roos bij kalfs- en lamsvlees. Roze/rood geserveerd of verwerkt in een stoofgerecht.
Leeftijdscontrole
Welkom bij Sauter Wijnen!
Ben je 18 jaar of ouder?