HUGH JOHNSON
HERFST 2024
De wijngaarden en kelders van Clos de l’Abbé Dubois vinden we in het zuiden van de Ardèche; in Saint-Remèze om precies te zijn. In 1996 strijken de jeugdige Claude en Cécile Dumarcher neer in de bijna 200 jaar oude ‘mas’. Het wijngebied waarin Saint Remèze ligt, gaat dan nog min of meer statusloos door het leven; pas in 1999 ziet de AOC Côtes du Vivarais het levenslicht. Nu, ruim vijfentwintig jaar later, wordt de appellation geroemd om zijn eigen identiteit. Dankzij de relatieve koelte in de Ardèche, zijn de wijnen echt onderscheidend ten opzichte van andere wijnen/appellations uit de Zuidelijke Rhône. Hugh Johnson omschrijft het treffend: “vedergewicht Côtes-du-Rhônes”.
Bescheidenheid is hier troef, hoe goed de wijnen ook zijn, de familie is wars van kapsones. Cécile, Claude en inmiddels ook hun zoon Vitalys verbouwen er een aantal druivenrassen: Chardonnay, Viognier, Gamay, Grenache Noir, Merlot en Syrah. We richten ons in deze publicatie op de 100% Viognier en de Côtes du Vivarais (50% Grenache Noir en 50% Syrah).
Clos de l’Abbé Dubois | Viognier 2023
Ardèche IGP
Van de Viognier van de Dumarchers gaat ons hard al jaren sneller kloppen. Zelfs de betere condrieus (een kostbare Noordelijke Rhône-wijn op basis van dezelfde druif) vinden in deze bescheiden IGP Ardèche een geduchte tegenstander. Haast onwerkelijk dat dit minder dan een tientje kost .. . De druif gedijt hier opperbest en dat vertaalt zich in een uitbundige, subtiel geparfumeerde stijl. Volop het kenmerkende steenfruit zoals perzik en abrikoos, maar ook lychee en rozenblad. Op het culinaire vlak zijn de mogelijkheden legio: heel uiteenlopende bereidingen van (bij voorkeur witte) vis, maar ook gevogelte zoals parelhoen en Bressekip met een dragonsaus gaan goed. Maar het kan spannender: tijdens een proefsessie bleek de combinatie met vichyssoise een schot in de roos. Het licht zalvende effect van zo’n soepje gaat perfect met het weelderige karakter van de wijn.
Clos de l’Abbé Dubois | Tradition 2021
Côtes du Vivarais AOC
De wijn kenmerkt zich door een opvallend pure vruchtenexpressie, gecombineerd met een grote mate van bodemreflectie. Met de neus in het glas wanen we ons in de Zuidelijke Rhône (kruidigheid, rijpe rode vruchten, garrigues), maar tegelijkertijd is de associatie met de Beaujolais daar. De ene wijnliefhebber (m/v) drinkt deze wijn jong om zo te genieten van de pure vruchtenexpressie; de ander gunt ‘m juist enkele jaren rust in de kelder en geniet pas na enkele jaren van de dan ontstane kruidigheid en de afgeronde tannines. Het is aan jou!