APRIL 2025
"GECONCENTREERD EN KRACHTIG, MAAR TEGELIJKERTIJD VEERKRACHTIG EN VERTEERBAAR!"
Een kilometer of vijf ten westen van Aix-en-Provence, in de spreekwoordelijke schaduw van het indrukwekkende bergmassief Montagne Sainte-Victoire, vinden we Château de la Galinière. Rijdend in oostelijke richting over de D7N zien we, wat verscholen achter kaarsrechte rijen druivenstokken, een hypermoderne winery op enkele tientallen meters van de weg. Opvallend strakke, moderne architectuur, niet direct wat we voor ogen hadden… We verwachtten hier Provençaals groene luiken, olijfbomen, oleanders etc. Een geruststellend idee dat ze hier met de tijd mee gaan. En eenmaal binnen in de vinificatieruimte hebben we het idee dat ze hier hun tijd zelfs ver vooruit zijn! Hypermodern, strak en smetteloos schoon is het hier. Bij navraag blijkt dat er overigens wel degelijk sprake is van een heus château… Wanneer we het landweggetje volgen, doemt er plots een indrukwekkend roze gepleisterd kasteel op. Omgeven door olijfbomen en oleanders. Enkel de luiken ontbreken in dit idyllische plaatje.
De wijngaarden van Château de la Galinière zijn heel gunstig gesitueerd: haast als vanzelfsprekend op het zuidoosten geörienteerd voor een optimale zonexpositie. Dat is echter niet het enige. De percelen liggen, dankzij de genoemde Montagne Sainte-Victoire, ook nog eens goed beschut tegen de mistral. Je weet wel, die venijnig harde wind die met snelheden tot wel 130 km/h over het land raast. En laat die wind nou doorgaans in de winter en in het voorjaar, wanneer de druivenstokken net uitlopen en dus kwetsbaar zijn, de kop opsteken. Verzekerd van een goede oogst is men nooit als druiventeler, maar dankzij deze natuurlijke bescherming is de kans op een goede oogst vele malen groter.
Oogsten doet men ’s nachts om de druiven zo fris mogelijk binnen te halen. Provence rosé werd in het verleden ook wel vin d’une nuit genoemd, wijn van één nacht dus. En daarmee doelde de wijnmaker niet zo zeer op het nachtelijk oogsten, maar wel op de tedere kleur. De schilinweking van de blauwe druiven duurt maar heel kort, van een paar uurtjes tot een nacht. Smaakextractie is namelijk van groot belang, maar het onttrekken van al te veel kleur uit de schillen wil men koste wat kost voorkomen. Alles voor die delicate Provence-kleur!
We voeren de rosé van Château de la Galinière sinds het begin van het jaar. Inmiddels keren de eerste klanten er voor terug en zo’n herhaalaankoop beschouwen we als het best denkbare compliment. Hij valt eenvoudigweg in de smaak!
Op het culinaire vlak dwalen de gedachten logischerwijs al snel af naar de Provençaalse keuken… Toast met een smeuïge tapenade, brandade de morue, bouillabaise, een tian met courgette en tomaat. En zo zouden we nog wel even kunnen doorgaan. Breed inzetbaar dus en neem van ons aan: op het balkon, in de tuin, met de benen in het zwembad. Château de la Galinière rosé past zich gemakkelijk aan de omgeving aan!