The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
COOKIES
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren Conform ons privacybeleid vragen wij je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Lees meer
Famille Laplace
Odé d'Aydie 2022
Pacherenc du Vic-Bilh AOC
Een van de meest spectaculaire witte wijnen uit het assortiment!
€ 17,50
Op voorraad
Wijnbeschrijving
KleurZacht geel met een fonkelende 24 karaats gouden gloed. Duidelijk beïnvloed door de houtrijping.
NeusHoogst originele en onderscheidende neus: frappante combinatie van frisheid en rijkdom. Enerzijds zijn er de frisse tonen van citruszest en ingelegde citroenen, anderzijds de rijke tonen van gekarameliseerde boter, bijenwas, honing en geroosterd brood. Geen houtdominantie, maar de rijping op barriques is wel degelijk waarneembaar.
SmaakGenereuze aanzet, maar ook hier weer met behoud van frisheid. De zuurgraad is niet gering en juist dat maakt het zo'n fascinerend glas wijn. Over een vorige jaargang schreven we "De frisheid van een sancerre, de dikte van een meursault en de complexiteit van een gerijpte Riesling." En dat is eigenlijk wederom van toepassing... De lengte is schier eindeloos.
BodemDe klimatologische invloed van de oceaan en de nabijheid van de Pyreneeën zorgen voor een zachte en natte winter en voorjaar, een warme zomer en een zeer zonrijk najaar. Deze klimatologische omstandigheden, in combinatie met de grote afwisseling in percelen, bieden de mogelijkheid wijn met een grote mate van typiciteit te maken. Gemiddelde leeftijd van de stokken: 21-26 jaar.
VinificatieNa de handmatige oogst worden de druiven geperst. Na de persing volgt een periode van 10-15 dagen waarin de vaste stoffen kunnen zinken (débourbage) zodat de alcoholische vergisting start met zo helder mogelijk sap. De vergisting vindt vervolgens plaats op eikenhout, evenals een rijpingsperiode van ongeveer 6 maanden. Pas daarna volgt de botteling.
Uitgesproken culinaire wijn en een ware uitdaging voor talentvolle koks om naar de wijn toe te koken en te creëren. De eerste suggestie is gepocheerde rogvleugel met gebruinde boter, kappertjes en peterselie. Maar ook kalfszwezerik in een romige wijnsaus, Bresse-kip met morilles, gegratineerde oesters, zalm met een bearnaisesaus, mosselen met kerrie en spekjes en harde (berg)kazen zoals Beaufort en Comté.
Specificaties
SoortWit
Oogstjaar2022
Bruikbaar2024
Houdbaar2030
Alcohol %14,0%
LandFrankrijk
StreekSud-Ouest
Druif/Druiven60% Petit Manseng en 40% Gros Manseng.